Varmebehandlet trevirke
Varmebehandling ("termisk modifisering") er en måte å endre treets egenskaper på. Noen typer varmebehandling gjør materialet godt egnet til utendørs bruk.
Det finnes flere ulike prosesser for varmebehandling av trevirke. Prosessene går ut på at trevirket varmes opp til en temperatur på 180-250 °C ved redusert tilgang på oksygen. Den biologiske holdbarheten og dimensjonsstabiliteten til trevirket øker med økende temperatur. Det motsatte skjer med styrkeegenskapene. Produktet blir mer sprøtt, og derfor svakere. Produktene lages derfor i ulike klasser, avhengig av bruksområdet. I modifiseringsprosessen vil hele tverrsnittet i trevirket modifiseres.
Ulike produsenter fremstiller varmebehandlet trevirke av forskjellige treslag, som for eksempel gran, furuarter, ask, eik, bøk og poppel. Det finnes en rekke produsenter av varmebehandlet trevirke i Europa.
Forskjellige typer varmebehandling gir treverk med ulike egenskaper. Ikke alle egner seg for utendørs bruk. Be om dokumentasjon på at produktet du kjøper passer til det du skal bruke det til.